суббота, 25 февраля 2023 г.

Компенсація за зруйноване житло

 

❗️❗️❗️Компенсація за зруйноване житло: НОВИЙ ЗАКОН
💁🏻‍♂️ Верховна Рада України ухвалила законопроект №7198 про створення державного реєстру пошкодженого та зруйнованого внаслідок вторгнення рф в Україну житла, та порядок компенсації за нього.

🔸 Право на компенсацію отримають
ЛИШЕ ГРОМАДЯНИ УКРАЇНИ.

🔹 Компенсації надаватимуться виключно за пошкоджену чи зруйновану з 24 лютого 2022 року житлову нерухомість.

🔸 Закон НЕ ПОШИРЮЄТЬСЯ на об'єкти, які на дату запровадження воєнного стану перебували на тимчасово окупованих територіях ❌

🔹 НА РУКИ ГРОШІ НЕ ДАВАТИМУТЬ. Власники знищених квартир зможуть отримати спеціальні сертифікати, яким держава гарантує фінансування придбання житла за визначену суму.

🔸 ТЕРМІН ПОДАННЯ ЗАЯВИ ПРО ОТРИМАННЯ КОМПЕНСАЦІЇ – ЗА ЧАС ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ ТА ПРОТЯГОМ ОДНОГО РОКУ ПІСЛЯ ЙОГО СКАСУВАННЯ.

🔹Кожен громадянин може подати інформаційне повідомлення про пошкоджене чи знищене майно в електронній формі – у «Дію», в паперовій – через ЦНАП, органи соцзахисту чи нотаріуса. Після верифікації документів усі дані додаються до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

🔸 Використовувати сертифікат можна ПРОТЯГОМ П'ЯТИ РОКІВ ВІД ДНЯ ВИДАЧІ.

🔹 ВІДЧУЖУВАТИ ЖИТЛО (КРІМ УСПАДКУВАННЯ) ЗАБОРОНЕНО НА П'ЯТЬ РОКІВ
🔸 Власники квартир та інших житлових приміщень (наприклад, кімнати у гуртожитках), зможуть отримати житловий сертифікат, що підтверджує гарантії держави фінансувати придбання житла (у тому числі збудованого в майбутньому) у межах певної суми. Вони матимуть право самостійно обрати географічну локацію для використання житлового сертифікату.
🔹 У власників приватних будинків буде вибір між отриманням сертифікату та грошовою компенсацією. Така грошова компенсація нараховуватиметься у спеціальному режимі для фінансування будівництва.
🔸За пошкоджене спільне майно багатоквартирного будинку компенсацію зможуть отримати ОСББ, житлові кооперативи, управителі або особи, уповноважені співвласниками багатоквартирних будинків.
🔹 Закон НЕ встановлює граничний розмір компенсацій, а також обмеження за місцем розташування, типу та площі нового житла, профінансованого сертифікатом.
🔸 Закон не забороняє обирати дорожче житло, ніж вартість житлового сертифіката. В такому випадку різницю потрібно буде покрити власним коштом. Якщо ціна житла буде нижчою за суму, зазначену в сертифікаті, отримувач матиме право отримати решту компенсації з грошей, отриманих від рф для відшкодування збитків.
🔹Закон діятиме 3 роки з моменту скасування воєнного стану  на території, де об'єкт знаходиться.

Що таке житловий сертифікат
  • Власники знищених квартир та інших житлових приміщень зможуть отримати житловий сертифікат — документ, яким підтверджуються гарантії держави профінансувати придбання квартири або іншого житлового приміщення (у тому числі такого, що буде споруджене в майбутньому) в обсязі визначеної грошової суми.
  • Власники квартир зможуть вибирати  — отримати житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку або грошову компенсацію, яку будуть перераховувати на рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва.
  • Не вказано граничний розмір грошової та у вигляді житлового сертифіката компенсації, не зазначені обмеження щодо місцеперебування, типу та площі нового житла, будівництво якого буде профінансоване через сертифікат.
  • Використати сертифікат можна протягом п’яти років з дня його видачі, а відчужувати протягом 5 років, окрім успадкування, заборонено.
  • Якщо ціна житла буде вищою за суму, зазначену в сертифікаті, то недоотриману частину компенсації  можна буде отримати  лише шляхом грошових коштів, отриманих від РФ для відшкодування збитків.

Хто саме зможе отримати компенсацію

  • Власники квартир, інших житлових приміщень, приватних, садових та дачних будинків.
  • Замовники будівництва приватних, садових та дачних будинків (фізичні особи).
  • Фізичні особи, які здійснили інвестування/фінансування будівництва.
  • Члени житлових кооперативів, які викупили житло, але не оформили право власності на нього.
  • Спадкоємці вищевказаних осіб.
  • ОСББ, управителі, ЖБК для відновлення спільного майна багатоквартирного будинку.
Хто НЕ отримає компенсацію за знищене через війну житло.

Отримувачами компенсації НЕ МОЖУТЬ:
1️⃣ особи, до яких застосовано санкції відповідно до Закону України «Про санкції»;
2️⃣ особи, які мають судимість за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених розділом І «Злочини проти основ національної безпеки України» Особливої частини Кримінального кодексу України (державна зрада та ін.);
3️⃣ спадкоємці щодо пошкоджених/знищених об’єктів нерухомого майна, які належали за життя спадкодавцям, визначеним пунктами 1 і 2 цієї частини. ЗАКОН  «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації»





Комментариев нет:

Отправить комментарий