понедельник, 13 февраля 2023 г.

Порядок спадкування


 ▶️ Відповідно до ст. 1221 Цивільного кодексу України  місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, а за відсутності такого - місцезнаходження основної частини майна. 

⚠️Разом із тим, у звʼязку із змінами, до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5 👉

▶️Відповідно до підпункту 2.1 пункту 2 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012  № 296/5, в умовах воєнного або надзвичайного стану 🚨спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини.

✔️Це означає, що, наприклад, якщо спадщина відкрилася на території, де ведуться бойові дії, або у тимчасово окупованому населеному пункті, то для прийняття спадщини спадкоємець може звернутися до будь-якого нотаріуса України.

📍Перелік нотаріусів, що працюють 

Контакти цих нотаріусів 

🔴СТРОКИ ПРИЙНЯТТЯ СПАДЩИНИ

з 29 червня діють нові підходи.

☝️ Так, Постановою Кабміну від 24.06.2022 № 719 визначено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але НЕ більше ніж на 4 місяці. 

🔺Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

⁉️ Що це означає на практиці⁉️

Фактично якщо строк прийняття спадщини почався ДО запровадження воєнного стану, встигнути подати заяву до нотаріуса необхідно буде уже у 2022 року, незалежно від того, чи завершиться воєнний стан у серпні, чи буде продовжений. 

✅ Так, за загальним правилом для прийняття спадщини чи відмови від неї у спадкоємців є строк у 6 місяців, який починається з дня смерті або оголошення спадкодавця померлим. Враховуючи зміни, внесені постановою Кабміну від 24.06.2022 № 719, спадкоємці зможуть заявити про свої права на спадщину і після спливу відповідних 6 місяців, якщо цей строк припадає на період воєнного стану. Однак максимально для звернення до нотаріуса можуть бути додані 4 місяці воєнного стану.

Однак остання судова практика говорить про необхідність дотримання визначеного саме Законом шестимісячного строку звернення до нотаріуса, тому за можливості радимо подати заяву про прийняття спадщини саме у шестимісячний строк з дня смерті.

🔴ЯКІ ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНІ

👉Заява про прийняття спадщини (можна написати у нотаріуса при зверненні)

👉копії паспорта та ідентифікаційного коду спадкоємця (предʼявити оригінал та надати копії);

👉 свідоцтво про смерть спадкодавця;

👉 документи, що підтверджують факти родинних відносин (це можуть бути копії свідоцтв про народження, одруження тощо);

👉заповіт (за наявності);

Окрім вказаних вище документів для заведення спадкової справи Вам необхідні  довідка про реєстрацію померлого на день смерті, а для видачі свідоцтва на спадщину (одразу ці документи подавати не обов'язково) правовстановлюючі документи на спадкове майно.

в отриманні такої довідки можуть виникнути складнощі, оскільки за загальним правилом вона отримується у місцевій раді за місцем мешкання померлого. Однак в цьому випадку на практиці як правило нотаріуси намагаються знайти вихід із ситуації в рамках чинного законодавства (наприклад замість довідки надання домової книги, або подача заяви поштою цінним листом для дотримання строків прийняття спадщини а надання вказаної довідки згодом, тощо).

При цьому, звертаємо Вашу увагу, що особи, які були зареєстровані на день смерті разом з померлим вважаються таким, що прийняли спадщину автоматично, тобто їм не обов'язково подавати нотаріусу заяву про прийняття спадщини, вони можуть без цієї заяві без обмеження строками оформити спадщину.

Комментариев нет:

Отправить комментарий