четверг, 2 марта 2023 г.

Пеня за несплату аліментів

Питання, яке наразі стає все більш актуальним, тому що стає все більше батьків , які чомусь вирішили, що останні рік можна не сплачувати аліменти на утримання дітей 🤱.

☝️🇺🇦 Відповідно до ч. 1 ст. 196 Сімейного кодексу України у разі виникнення заборгованості з ВИНИ особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.


☝️Пеня є штрафною санкцією за несвоєчасну сплату аліментів.
Розмір її становить 1% від суми прострочених аліментів за кожен день прострочення їх сплати.

🔺Позовна давність до нарахування пені не застосовується🔺, тому можна нарахувати пеню, як за заборгованість, яка виникла з початку цього року, так і наприклад тієї, що висить ще з 2015 року.

☝️Однак, слід мати на увазі, що неустойка (пеня) не може бути більшою 100 відсотків самої заборгованості.

⚖️Верховний Суд неодноразово змінював свою позицію щодо формул нарахування пені, тому при подачі позову треба перевіряти актуальні правові висновки.

🎓 Для більшості чоловіків позов про стягнення пені є стимулюючим заходом до належної сплати аліментів 🙇‍♂️.
Мабуть тому, що ніхто не хоче сплачувати подвійну суму боргу (сума пені часто дорівнює сумі боргу, але не може її перевищувати) і після отримання такого позову вони намагаються домовитися про погашення боргу і щоб жінка забрала позов з суду.

⁉️ ☝️ Позовна заява про стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів подається до місцевого суду за зареєстрованим місцем проживання або перебування відповідача чи позивача.

❤️Бонус – платити судовий збір за цю категорію справ не треба.

Комментариев нет:

Отправить комментарий