понедельник, 6 марта 2023 г.

Чи можна розірвати шлюб, якщо один із подружжя на ТОТ

‼Оскільки на тимчасово окупованій території фактично діє юрисдикція та застосовується законодавство окупаційної влади, документи про розірвання шлюбу видані такою владою не можуть бути прийняті органами державної влади на іншій території України.

☝ Легітимними є тільки документи, видані на підконтрольній Україні території. І щоб розірвати шлюб, потрібно пройти саме на підконтрольній території всі процедури, які передбачені законом.

Розірвання шлюбу з одним із подружжя, який проживає на тимчасово окупованій території можливе у 2 способи на території, підконтрольній Україні:

1) 🔹 через органи ДРАЦСу (якщо є спільна згода і немає дітей)
2) 🔹 в судовому порядку (коли подружжя має неповнолітніх дітей, або один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу).

✅ Через органи ДРАЦСу
Якщо один із подружжя не може подати заяву особисто і не може бути присутнім при її розгляді органами реєстрації, слід оформити нотаріальну заяву із зазначенням цих причин і подати її в найближчі органи ДРАЦСу.

✅ Через суд
Позовну заяву пред’являють за зареєстрованим місцем проживання/перебування позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача.

‼☝ До суду необхідно подати наступні документи у 2 екземплярах:
1) 🔹 копію позовної заяви для відповідача;
2) 🔹 оригінал свідоцтва про шлюб та його копію;
3) 🔹 копію паспорта та ідентифікаційного коду позивача;
4) 🔹 копію паспорта та ідентифікаційного коду відповідача (за наявності);
5) 🔹 квитанція про сплату судового збору.

Комментариев нет:

Отправить комментарий