среда, 25 января 2023 г.

Довіреність за кордону.

 Оскільки це дуже часте питання, то вирішила зробити пост. Зберігайте 😎👍. Якщо ви знаходитесь за кордоном, а вам необхідно зробити якісь справи в Україні.

Як видати довіреність, якщо Ви знаходитесь за кордоном?

🌎В українському консульстві/посольстві в країні знаходження: відразу складається на українській мові, що запобігає майбутньому перекладу довіреності в Україні, але вона підлягає обов’язковій реєстрації українським реєстратором в Єдиному реєстрі довіреностей!

🌎 У місцевого іноземного нотаріуса: це дорожче, та в майбутньому потребує перекладу та проставлення апостилю (якщо це необхідно в тій країні, де видано) для користування нею в Україні.

🌎 Складання проекту довіреності онлайн  для подальшого оформлення за кордоном з урахуванням конкретних ситуацій, та головне - українського законодавства!

Далі, Ви відправляєте поштою готову довіреність в Україну і все!👍🏼

Які документи потрібно надати?

 🧩 Для того, щоб засвідчити довіреність та заяву про її реєстрацію в Єдиному реєстрі довіреностей, вам необхідно надати Ваш паспорт та закордонний паспорт, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, а також дані паспорта представника, копія довідки про присвоєння йому ідентифікаційного номера.

🧩правовстановлюючі документи на нерухоме майно, (за можливості) для внесення достовірних даних, коли видається довіреність на розпорядження (продаж) ним;

🧩свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, якщо видається довіреність на автомобіль.

Всі нотаріальні дії вчиняються особисто заявником.

📌Важливі нюанси:

✅ довіреності, якими ви делегуєте права на розпорядження майном, треба обов’язково вносити до Єдиного реєстру довіреностей (ЄРД)

✅ так звані “генеральні” довіреності, на жаль, часто призводять до неприємних наслідків. Наприклад, в установі можуть відмовити, оскільки в тексті немає конкретного формулювання про певну дію

✅ перед зверненням до закордонної дипломатичної установи радимо скласти й мати з собою проєкт довіреності (у електронному вигляді) або хоча б чітко розуміти, які повноваження ви готові довірити іншій особі

✅ законодавчо затвердженого стандартного чи типового тексту довіреності не існує

❗️Особиста присутність повіреного не є обов'язковою, вам досить знати його прізвище, ім'я, по батькові та його місце проживання.

Комментариев нет:

Отправить комментарий