пятница, 20 января 2023 г.

🧶Хочу все одразу і в одному процесі

 

Останнім часом, дуже багато запитань від клієнтів - чи можна подати об'єднавши в один позов вимоги про розірвання шлюбу, стягнення аліментів, визначення з ким будуть проживати діти, та поділ майна. Все це здійснити в одному судовому процесі.

Моя відповідь - НІ.

Це незалежні і окремі процеси.

На практиці, у більшості випадків, так не працює. Чому ? Давайте розберемось.

🔹 Строк розгляду справ.

Позовні вимоги про розірвання шлюбу, про поділ майна, про визначення місця проживання та стягнення аліментів на дитину - є різними.

🔸Вимога про розірвання шлюбу та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини - є неоднорідними вимогами, які потребують встановлення різних обставин, дослідження різних доказів.

🔹У справах про розірвання шлюбу - передбачена можливість надання сторонам строку для примирення та зупинення розгляду справи. У зв`язку з цим провадження у справі, призупиниться, що в свою чергу не передбачено при розгляді справ про визначення місця проживання дитини, стягнення аліментів та поділу майна. Як наслідок може призвести до безпідставного затягування розгляду інших позовних вимог.

🔸Справи про поділ майна у судовому процесі може тривати рік-два, а то і три роки , оскільки Відповідач не бажає вирішити спір у добровільному порядку.

Тому, з власного досвіду зауважу, що краще подавати окремі позови - про розірвання шлюбу, стягнення аліментів, визначення місця проживання дитини та поділ майна.

І на останок, скажу, що всі ці питання, звісно ж, можна вирішити і одночасно подавши до суду один позов. Мовою юристів це звучить так - «заявити три або чотири позовні вимоги». І так, адвокат звісно може подати до суду один документ, куди впише усі вимоги. Але ж є але 😎 подавши такий позов до суду є велика вірогідність того, що суд все ж оставить такий позов без розгляду надавши час для усунення недоліків (роз'єднати позови) або суд сам роз'єднає позовні вимоги в окремі провадження.

Отже, якщо ви прийняли рішення почати процес розлучення, стягнення аліментів, поділ майна обов’язково звертайтеся до адвоката.

Комментариев нет:

Отправить комментарий