вторник, 2 мая 2023 г.

Позбавлення батьківських прав

 Тема достатньо актуальна на сьогодні! 

🔹
Що про це потрібно знати?

☝️Позбавлення батьківських прав є крайньою мірою, і цей процес здійснюється виключно у судовому порядку.⚖️

🔺Які ж підстави можуть стати причиною позбавлення батьківських справ:

👉 не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 

👉ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти; 

👉жорстоко поводяться з дитиною; 

👉є хронічними алкоголіками або наркоманами; 

👉вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 

👉засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

До розгляду у справі у суді залучається Орган опіки та піклування, який дає висновок про доцільність позбавлення батьківських прав.

НАСЛІДКИ

❗️Особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо сплати аліментів.

Чи можна відмовитись від батьківських прав?

❌Ні. Батько не може самостійно відмовитися від батьківських прав на свою дитину.

Хто має право звернутись із позовом про позбавлення батьківських прав?

🔻Право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім'ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров'я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

❗️Важливо❗️⚠️Позбавлення батьківських прав допускається тільки лише щодо дітей, які не досягли 18 років.

🔰  У постанові КЦС ВС від 26 квітня 2022 року у справі №520/8264/19 зроблено висновок, що поведінка особи, яка свідомо змінює країну проживання, не бере участі у вихованні дитини, свідчить про її ухилення від виконання батьківських обов’язків у розумінні ст. 164 СК України і може бути підставою для позбавлення цієї особи батьківських прав щодо дитини.

Процес позбавлення батьківських прав є складним, потребує певного часу на збирання доказів, і чим більше їх буде, тим краще. Докази необхідно додати одразу до позовної заяви, це може бути: довідки, зокрема, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, характеристики, інформація щодо вчинення насильства над дитиною (звернення до поліції), психологічні висновки, довідки про лікування із наркоцентру, акти обстеження умов проживання, аудіо-, фото-, відеофайли, копії судових рішень, які вже є щодо батьків чи дитини тощо .

🔰 За подання позову до суду необхідно буде сплатити судовий збір.

Комментариев нет:

Отправить комментарий